„Lubella inspiruje i edukuje”

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 listopada 2016

Galeria zdjęć

Klasa III Gimnazjum pod opieką pani Asi wzięła udział w programie „Lubella inspiruje i edukuje”. Cykl trzech poniedziałkowych spotkań na warsztatach gastronomicznych rozpoczął się 7 listopada 2016r. Mimo, iż zajęcia odbywały się na 8 godzinie lekcyjnej, dziewczęta z klasy III gimnazjum, bardzo aktywnie w nich uczestniczyły...

Na pierwszych zajęciach dziewczęta zdobyły wiele informacji na temat zdrowego żywienia oraz istotnej roli produktów zbożowych w odżywianiu się. Zajęcia były na tyle ciekawe, że pochłonięte dyskusją na temat zdrowego żywienia, nawet nie zauważyły kiedy skończyła się lekcja, dlatego wyszły po czasie, ale w dobrych nastrojach i z chęcią do dalszego działania.

Kolejne zajęcia miały charakter gry edukacyjnej, w której uczennice wcielały się w role uczestników kulinarnego konkursu. Ich zadaniem było przygotowanie receptury na wyśmienitą potrawę, spełniającą szereg wymagań. Aby tego dokonać, dziewczęta musiały podjąć się wykonania zadań, które pozwoliły im na zdobycie wiedzy i niezbędnych produktów do przyrządzenia potrawy. Gra nie była wcale łatwa, ale dziewczyny wykazały się dużą wiedzą, sprytem i cierpliwością w zdobywaniu kolejnych, potrzebnych informacji do ukończenia gry. Żaden z zespołów nie odpuszczał, w rezultacie czego, wszystkie zespoły zdobyły dużą ilość punktów, ale skoro to była gra,  to ktoś musiał wygrać i tak I miejsce przypadło zespołowi w składzie: Paulinie M., Monice B., i Julii K.

Ostatnie, chyba najbardziej emocjonujące zajęcia odbyły się na pracowni gastronomicznej. Uczennice, znów podzielone na zespoły wykonywały potrawy według receptur zaproponowanych przez organizatorów programu. Oczywiście dziewczyny przez to, iż posiadają ogólna wiedzę na temat gotowania z zadaniami radziły sobie bardzo dobrze. Ich temperament i odmienne style pracy troszkę im przeszkadzały w pracy, ale w rezultacie wyszły bardzo smaczne dania. O czym dziewczęta same mogły się przekonać, podczas degustacji.

Celem tego programu była edukacja gimnazjalistów w zakresie roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz prawidłowego komponowania posiłków. Myślę, że uczennice podczas realizacji tego programu zdobyły naprawdę wiele cennych informacji, na temat zdrowego odżywiania się, a dla mnie jako nauczyciela, który na co dzień nie ma lekcji z klasą III gimnazjum, była to bardzo fajna okazja do lepszego poznania dziewczyn i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec.

Po zrealizowaniu zajęć i aktywnym uczestnictwie w nich uczennic, będziemy mieli szansę zdobyć certyfikat, który otworzy nam drogę do kolejnego etapu, którym będzie konkurs kulinarny i możliwość wygrania atrakcyjnych nagród.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Logo programu

    Logo programu