Regulamin konkursu Kuchnia na medal 2019/2020

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
1 października 2019

Konkurs ,,Kuchnia na medal” skierowany do grup wychowawczych na terenie Internatu MOW w Radzionkowie pod patronatem Stowarzyszenia Damy Radę.

CELE:

  1. Przestrzeganie podstawowych zasad utrzymania czystości.
  2. Dbałość o estetykę i sprawność techniczną pomieszczeń grupy wychowawczych.
  3. Wdrażanie działań na rzecz środowiska naturalnego, ekologii oraz dbałości o własne zdrowie.
  4. Dbałość o zdrowy jadłospis zgodny z normami żywienia.

ZASADY KONKURSU:

  1. W konkursie biorą udział wszystkie grupy wychowawcze.
  2. Konkurs trwa od października 2019 roku do maja 2020 roku.
  3. Grupy walczą o certyfikat ,, KUCHNI NA MEDAL ”.
  4. W skład komisji oceniającej wchodzi Anna Guzy, przedstawiciel kierownictwa MOW oraz przedstawicielka Samorządu Wychowanek.
  5. Punktacja będzie podawana i na bieżąco aktualizowana na stronie internetowej placówki mowradzionkow.pl w zakładce Konkurs Kuchnia na medal.
  6. Czystość każdej kuchni oceniana będzie w skali 0-3 pkt od jednego członka komisji przy każdym kryterium.
  7. Ocenie podlegać będą:
  • odpowiednie przechowywania produktów spożywczych;
  • czystość sprzętu gospodarstwa domowego;
  • czystość i porządek w szafkach;
  • segregowanie śmieci;
  • przechowywanie półproduktów lub gotowych potraw.   
  1. Komisja będzie sprawdzać czystość kuchni co najmniej 3 razy w miesiącu w różnych dniach tygodnia w godzinach porannych.
  2. Komisja raz w miesiącu sprawdzi jadłospis, który oceni pod względem zasad prawidłowego układania jadłospisu oraz ekonomicznego wykorzystania produktów, żywności  i przyzna dodatkowe ,,gwiazdki” w skali 1-5 gwiazdki.
  3. Grupa, która uzyska najwięcej gwiazdek może zdobyć Certyfikat z wyróżnieniem Kuchni na medal.
  4. Podsumowanie wyników konkursu na podstawie zdobytych punktów, wręczenie certyfikatu Kuchni na medal oraz nagród odbywać się będzie pod koniec każdego semestru ( styczeń 2020, maj 2020).

Organizatorzy konkursu Anna Guzy i Aldona Pakulska-Kubicius